Силно активизиране на пазара на наеми на жилища в София през

...
</TD
>Силно активизиране на пазара на наеми на жилища в София през
Коментари Харесай

383 евро за двустаен в Пловдив

Силно активизиране на пазара на наеми на жилища в София през лятото и началото на есента, а с това и покачване на цените, отчитат организациите за недвижими парцели.

В София обичайно по това време на годината има оживление в търсенето на квартири от студенти - български и задгранични, преди началото на образователната година. От друга страна доста наематели, които желаят да сменят жилището, избират лятото или началото на есента, с цел да създадат това. Активно се търсят жилища чартърен и от поданици от други градове, които намират работа в столицата, както и от украински бежанци - фамилии с едно или две деца, споделят брокерите на недвижими парцели.

Най-търсени в София са двустайните жилища с една спалня и те се оферират на междинни цени от 300 до 500 евро според от региона. В съпоставяне със същия интервал на предходната година поскъпването е към 20%.

Студентите, които през септември всекидневно са най-голямата група нови наематели, се ориентират най-вече към райони в близост до образователни заведения или кварталите с комфортен градски превоз, най-вече метро, написа " Сега ". Такива са " Студентски град " и близките до него квартали - " Витоша ", " Малинова котловина ", " Дианабад ", " Дървеница ". Заради Нов български университет интерес има към " Овча купел " 1 и 2. Кварталите в необятния център са търсени от студенти заради близостта си до Софийския университет, Университета за архитектура, строителство и геодезия и Медицинския университет.

Въпреки огромното строителство на нови жилищни здания в столицата търсенето надвишава предлагането на жилища чартърен и в последният месец се следят опашки за огледи, когато парцелите са добро положение и на рационална цена, споделят брокери.

По данни на imoti.bg районите с най-голямо предлагане на двустайни жилища чартърен в София са необятният център, всички елементи на " Младост ", " Студентски град ", " Кръстова вада " и " Витоша ". В тези региони се следи и най-голямо покачване на цените на наемите.

Така да вземем за пример в " Студенски град " и околните до него квартали по отношение на септември предходната година наемите са поскъпнали с към 15%. В " Младост " нарастването е с 20% и наемът на двустайно жилище към този момент доближава 500 евро. В " Люлин ", Дружба ", " Овча купел "  и " Надежда " цените са по-ниски, само че за ремонтирани апартамени, покрай метро се движат към 400 евро.

А най-слабо са се повишили наемите в централната градска част и скъпите столични квартали " Лозенец " и " Изток ", " Хладилника ". Там двустайно жилище чартърен е 630-680 евро на месец. На атрактивна локация, след ремонт, положително обзавеждане и с паркомясто наемите може да скочат и до 1000 евро за месец. 

Ограниченото предложение на квартири е поставило наемодателите в по-добра позиция при воденето на договаряния, споделят консултантите. Собствениците на жилища са станали по-взискателни при избора на наематели и желаят депозит като гаранция за два, даже три месеца.

Някои специалисти изясняват незадоволителното предложение с наклонността от последните година-две да доминират купувачите на парцели за лично прилагане, а не с капиталова цел. Според други, на пазара на наеми в София няма отлив на вложители - просто огромен % от закупените през последните години жилища, точно за отдаване чартърен, са били покупко-продажби " на зелено ", които занапред ще излизат на пазара. 

Тенденцията за повишение на цената на наема се следи и в останалите огромни градове в страната. 

Данните на imoti.net сочат, че наемът на двустаен апартамент в Пловдив към септември доближава приблизително 383 евро на месец и е поскъпнал с 13% за една година. 

Във Варна средният наем на двустайно жилище към този момент доближава 473 евро на месец и е повишен с 21% по отношение на септември 2022 г.  В Бургас наемателите би трябвало да чакат междинен наем от 355 евро на месец за двустайно жилище, това е покачване с 10% за една година.

Брокери предизвестяват за нелоялни практики на свои сътрудници - издание на нереални предложения на по-ниска цена по отношение на други оферти за региона за да привличат клиенти. Некоректно е също, когато брокери отхвърлят да дават спомагателна информация за даден парцел - да вземем за пример адрес, фотоси, цена преди оглед. Случва се също брокер да не издава документ за получено капаро за резервация на парцел, което по-късно да не връща на наемателя.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР